utorok, júla 17

PREČO MUŽI NEMOŽU ROBIT VIAC VECI SÚČASNE A ŽENY STÁLE ROZPRAVAJÚ

Ženy sa zhromaždovali.
Ženy vychovávali.

Kedysi bolo všetko jednoduché: muž lovil korist ažena obranovala rodinné hniezdo. Rola ženy bola jasná. Rodila deti a jej schopnosti sa vyvíjali v súlade s touto úlohou. Potrebovala sledovat, či nezbadá v okolí nebezpečenstvo, mat vynikajúci orientačný zmysel na malé vzdialenosti podla orientačných bodov, aby našla cestu spat, a dokonalý cit na malé zmeny v správaní a výzore detí i dospelých.
Jej úspešnost sa merala schopnostou postarat sa o rodinný život. Vlastná hodnota vyplývala z mužovho ocenenia jej schopností sa postarat o domov a vychovávat deti. Nikdy sa od nej neočakávalo, že bude lovit yvieratá, bojovat z nepriatelom či vymienat žiarovky.

Muži lovili.
Muži ochránovali.

Opis mužovej práce bol jasný: lovil korist, a to je všetko, čo sa od neho očakávalo. Každý den odvážne odchádzal do nepriatelskeho a nebezbečného sveta, aby riskoval život ako lovec, aby priniesol jedlo svojej žene a detom, a bránil ich pred divými zvieratami či nepriatelom. Vyvinulsa unho navigačný zmysel na dlhe vzdialenosti, preto mohol nájst potravu a priniest ju domov, a vynikajúce strelecké schopnosti, preto vedel zasiahnút pohyblivý ciel.
Jeho úspešnost sa merala schopnostou zabit zviera a priniest ho domov, a vlastná hodnota vyplývala z ženinho ocenenia jeho úsilia a výkonu.
Nikdy nepotreboval ,,analýzovat vztah", a nikdy sa od neho neočakávalo, že bude vynášat smeti alebo vymienat plienky.

Žiadne komentáre: