piatok, decembra 28

Silvester 2008

Boli vianoce, pekne sviatky , ale ide silvester to je este lepsie, opijacke ničenie verejných vecí, rušenie nočného pokoja. Dúfam, že budete mat dobrý silvester.Hádam ste aj pokúpili petardi a iné hračky pre dospelých lebo bez nich slivester neni silvestrom. Ked som bola malá chodievali sme o pol noci s tatinom a so sestrou von puštat tieto malé bomby ale kedže som už velka tak sedím doma a pozeram sa na to z okna.:-D

pondelok, decembra 24

Vianočný príbeh


Dievčatko pripravovalo vianočný darček.Balilo škatuľku do veľmi drahého zlatého papiera. Použilo ho neprimerane veľa a k tomu pridalo množstvo všelijakých ozdôb a farebnej stužky.
Čo to robíš? vyčítal jej príkro otec. Toľko papiera vyjde na zmar. Vieš, koľko to stojí?
Dievčatko si škatuľu pritlačilo k srdcu a so slzami v očiach sa stiahlo do kúta.
Na Štedrý deň pricupkalo k otcovi ako vtáčatko a podalo mu škatuľu v zlatom papiery ako dar.
To je pre Teba ocko zašepkala. Otec znežnel. Bol asi pritvrdý. Veď to bol darček preňho. Pomaly rozviazal stužku, trpezlivo rozbaľoval zlatý papier a pomaličky, pomaličky otvoril škatuľu. Bola prazdna!
Nepríjemné prekvapenie roznietilo jeho výbušnosť:
To si premárnila všetok papier a stužky, aby si zabalila prázdnu škatuľu?!
Dievčatku slzy opäť zaplavili očká: Ale, ocko, škatuľa nieje prázdna. Vložila som do nej milión
božtekov!
Veselé Vianoce Vám praje Michaela

sobota, augusta 4

Rozvod Britney spears je ukončeny


Páni, vyžehlite si puky na nohaviciach, pretože Britney Spears je opäť slobodná žena. S Kevinom dokončili rozvod a podpísali súdne papiere. Najpálčivejšia otázka, opatrovníctvo ich detí, si rozdelili 50:50. Konečne sa tak ukončil rozvod, o ktorý Britney Spears požiadala 6. novembra 2006 po dvoch rokoch manželstva. Kevin bude od Britney dostávať 15 000 dolárov mesačne.
Ak sudca nebol predseda fanklubu Britney Spears, alebo v Kevinovom kufri nenašli dve mŕtve šľapky, dosť dobre nechápem, ako mohol nedostať plnú starostlivosť o deti. Britney Spears je troska, ktorej by som nezveril do opatery ani môj kaktus. Pri týchto dvoch je to ale v podstate jedno, tie deti sú už aj tak v riti.
A tu je ešte Britney Spears, oblečená… počkať, počkať… ako štetka. Prekvapenie! Prvé dve sú staršie fotky, ktoré sa teraz objavili na nete. Údajne boli odfotené pár dní pred tým, ako si oholila
hlavu. Tie ostatné sú aktuálne, ale rovnako nóbl.PS: Ak máte problém, rozpoznať homosexuálov, môžete trénovať na tom čiernom týpkovi. Viac gay ťažko nájdete… A potom môžete postupne prechádzať na vyššiu obtiažnosť. Domyslite si oblečenie, Tribulovu hlavu a podobne… Po pár cvičeniach rozpoznáte každého keksíka na ulici rýchlejšie, ako Ciberej stihne povedať: “To sa tam nevojde”.

Tsunami

Náhly pohyb morského dna smerom nahor a nadol pri podmorskom zemetrasení môže vyvolať obrovské morské vlny populárne nazývané prílivovými vlnami. Pretože oceánsky príliv nemá nič spoločné s týmito vlnami, medzi geológmi sa pre ich označenie uprednostňuje názov tsunami. Tsunami sú seizmické morské vlny vyvolané veľkými zemetraseniami (obyčajne silnejšími ako 7 stupeň Richterovej stupnice), ktoré porušujú morské dno. Môžu však byť vyvolané aj vulkanickými erupciami a podmorskými zosunmi. Rýchly pokles alebo výzdvih rozsiahlej oblasti morského dna spôsobí, že všetka voda nad pohybujúcou sa oblasťou je okamžite vzdutá alebo poklesnutá. Keď sa táto voda snaží zaujať pozíciu zhodnú s pôvodnou hladinou, vyvoláva vznik dlhých nízkych vĺn, ktoré sa veľmi rýchlo šíria po morskom povrchu. Tsunami sa podstatne odlišujú od normálnych vĺn na morskej hladine. Veľké vlny vyvolané vetrom môžu mať vlnovú dĺžku 400 metrov a v hlbokej vode sa pohybujú rýchlosťou okolo 10 km/hod. Ich výška pri náraze na pobrežie je obyčajne len 0,6 až 3 metre, hoci v strede hurikánu môžu byť vlny až 15 metrov vysoké. Tsunami v porovnaní s týmito vetrom vyvolanými vlnami môžu mať vlnovú dĺžku až 150 km a pohybovať sa rýchlosťou presahujúcou 700 km/hod. V hlbokej vode je ich výška len 0,5 až 2 metre, ale pri pobreží môže dosahovať výšku až 30 metrov. Toto veľké zväčšenie ich výšky pri pobreží je spôsobené topografiou morského dna. Niekoľko lokalít s kombináciou mierne ukloneného šelfu a lievikovitých zálivov môže donútiť tsunami do neuveriteľnej 85 metrovej výšky, ako napr. v roku 1971 na ostrovoch Ryukyu južne od Japonska. Pozdĺž väčšiny pobreží sú však výšky tsunami veľmi malé. Hoci rýchlosť normálnych vĺn sa v plytkých vodách drasticky spomaľuje, tsunami môžu dosiahnuť pobrežie ako veľmi veľké a veľmi rýchle vlny. V dôsledku ich veľkej vlnovej dĺžky nedochádza k ich rýchlemu ústupu ako u normálnych vĺn. Voda si udržuje stúpajúcu tendenciu počas 5 - 10 minút a pred svojim ústupom vyvoláva veľké záplavy. Ich dlhé trvanie a veľká výška spôsobujú rozsiahle deštrukcie v celej pobrežnej zóne. Tsunami vyvolané zemetrasením v Chile v roku 1960 prešli celým Tichým oceánom a vyvolali rozsiahle škody na pobreží Japonska. Jedno z najdeštruktívnejších tsunami v modernej dobe vyvolalo zemetrasenie o sile 7,3 stupňa Richterovej stupnice na morskom dne pri pobreží Aljašky v roku 1946. Toto tsunami zničilo mesto Hilo na Havajských ostrovoch a vyžiadalo si 159 obetí. Úplne zničilo maják, ktorý sa nachádzal na neďalekom ostrove 10 metrov nad hladinou mora a zmietlo aj rádiotelegrafickú vežu, ktorej základy boli dokonca až 31 metrov nad hladinou oceánu.

Grécko:Kréta


Prišlo mi, že Gréci sú veľmi hrdí na svoju vlasť. Museli o ňu taktiež viackrát bojovať (s Tureckom, Talianmi, Nemeckom) a rozhodne nestáli v tak pasívnej úlohe ako napríklad Česi (objektívne vzaté).
Gréci majú na každom treťom dome zavesenú grécku vlajku. Je bielo-modrá. Modrá je farba mora a biele sú hrebene spenených vĺn.
Počet obyvateľov Kréty: 540 tisíc, v lete navyše rovnako toľko turistov. Kréťania majú problémy s tým, že mladí odchádzajú na štúdium do Atén a potom tam zostávajú, vidiek sa vyľudňuje.
Na Kréte sa udáva prakticky nulová kriminalita. Asi to bude tým, že sa kriminálne živly sťahujú na pevninu, pretože na Kréte nie je kde zdrhnúť. Z rovnakého dôvodu sa nekradnú autá -- nedá sa s nimi odísť. Ďalší faktor bude asi ten, že je tu fakt nádherne a nikomu sa nechce zločincovať.
Grécko má silnú komunistickú stranu a asi sa za to nehambí
Kréta je v zásade veľmi chudobná krajina. Vnútrozemie je rozhodne chudobnejšie než akákoľvek oblasť Čiech alebo Moravy, možno aj Slovenska. Nemajú tu kanalizáciu, drôty s elektrikou nezakopávajú, vodovodné potrubie takisto nie. Vodárne nie sú ani v turistických oblastiach (voda tečie zo strešných rezervoárov samospádom).

Slnko


Slnko je naša najbližšia hviezda. Svetlo z neho letí na Zem približne 8 minút a 20 sekúnd (pričom z našej druhej najbližšej hviezdy, Alfa Centauri letí svetlo na Zem 4,2 roka). Vzdialenosť Zeme od Slnka sa mení v rozpätí od 147 097 000 km (perihélium) do 152 099 000 km (afélium), tieto zmeny však nespôsobujú veľké kolísanie teploty na Zemi a nie sú ani príčinou striedania ročných období. Slnečná energia je základom takmer všetkých procesov prebiehajúcich na jej planétach a teda aj na Zemi. Od slnečnej energie nevyhnutne závisia podnebie, počasie, teplota, slnečný príliv a odliv a tiež všetky formy života na Zemi. Slnko priamo neovplyvňuje iba sopečnú a tektonickú aktivitu a tiež mesačný príliv a odliv. Zemská atmosféra neprepúšťa celé spektrum slnečného žiarenia, iba všetky vlnové dĺžky viditeľného svetla, časť ultrafialového žiarenia, časť infračerveného a časť rádiového žiarenia. Okrem najzákladnejších fyzikálnych a chemických procesov (napr. udržanie vody na Zemi v kvapalnom skupenstve) je slnečná energia nevyhnutné pre fotosyntézu rastlín a zrakovú orientáciu živočíchov. Ultrafialové žiarenie naviac podmieňuje tvorbu vitamínu D v koži človeka, väčšinou však má nepriaznivé mutagénne účinky. Od zdanlivého pohybu Slnka sa odvodzuje tiež pravý slnečný čas, ktorého upravená hodnota - stredný slnečný čas je základom merania času v bežnom živote.

nedeľa, júla 22

Retard sa išiel okúpať



Existuje dôvod, prečo sa nevyzliecť do spodného prádla a ísť si “zaplávať” keď vás prenasledujú paparazzi a celý svet si už aj tak myslí, že ste idiot? Keď ste Britney Spears, odpoveď je nie, neexistuje. A čo je ešte nové? Okrem kurvenia sa pre pozornosť sa Britney v posledných dňoch stihla pohádať so svojou mamou (následkom čoho sa s ňou nerozpráva už ani jej sestra), vyhodila svojho manažéra a hovorcu (a manažuje sa teraz sama), prišla o svoju poslednú kamarátku, sesternicu Alli, kúpila si psa za 3000 dolárov a má teraz na krku Ochranu zvierat a musela sa presťahovať do hotela, pretože v jej dome údajne nebola zaistená bezpečnosť jej detí. A prefarbila si vlasy na čierno. Čo, ako mnohí poukazujú, asi smeruje k ďalšiemu nervovému zrúteniu. A tiež má vraj čoskoro predstaviť novú pesničku. Ale ja dúfam v to nervové zrútenie. To je oveľa zábavnejšie.

Domáce zvieratá





Človek od začiatku domestifikoval rôzne zvieratá. Raz to bolo jedno-, inokedy obojstranne výhodné. Jedná sa buď o zvieratá chované pre úžitok (na mäso, mlieko, vajcia, nosenie a iné), či človeku len tak pre potešenie. Podmienky chovu úžitkových zvierat sú kapitolou samou osebe, no keďže som sa dosiaľ touto problematikou podrobnejšie nezaoberala, venovať sa budem zvieratám chovaných pre potešenie. Názorov na chov domácich zvierat je veľa. Niektorí ich nechovajú kvôli samotným zvieratám, nechcú ich uzatvárať do stiesnených priestorov. Iní ich nechovajú kvôli sebe, lebo zvieratá jednoducho nemajú radi. A ďalší zvieratá milujú a s obľubou ich chovajú. Alebo najhoršie – nemilujú ich, no napriek tomu ich chovajú. To, že zvieratá nemajú byť vytrhnuté z prírody, ich prirodzeného prostredia a zavreté do stiesnených a častokrát nevyhovujúcich priestorov, je pádny argument. Ale..V prvom rade, zvieratá ani vonku nežijú idylický život plný radosti a hier. Musia zápasiť s chorobami, predátormi, konkurentami, hľadať si potravu. Veľakrát udržanie na živote stojí veľa úsilia a často zvieratá boj s prírodou a jej zákonom „Silnejší prežije“ prehrajú. Pravdaže, príroda je príroda a ten život za to stojí. Našlo sa však pár zvierat, ktoré vyhľadali spoločnosť človeka sami a teraz si užívajú výhody aj nevýhody, ktoré z toho plynú. Ostatné si človek domestifikoval sám. Chov zvierat doma môže byť prijateľné, ak sa budeme riadiť niekoľkými pravidlami. preštudujeme si čo najviac informácií o nich, ich prirodzenom prostredí, stravovaní, sociálnom správaní atď a podľa toho im vytvoríme doma čo najvyhovujúcejšie prostredie a umožníme čo najväčšiu možnosť pohybu, budeme mu poskytovať pestrý, chutný, výživný jedálniček, podľa toho, či sa jedná o zviera samotárske alebo spoločenské, mu zaobstaráme kamaráta/kamarátku, budeme rešpektovať jeho základné návyky – či je aktívny cez deň alebo v noci, či si zachováva od človeka odstup alebo sa môže stať veľmi prítulným, či je vycvičiteľné, hlučné atď. Toto všetko sa líši jednak podľa živočíšneho druhu, jednak podľa samotného jedinca. Hoci v rámci jedincov nikdy nebudú také odchýlky ako v prípade druhov (hlodavec nikdy nebude jesť mäso), určite vás prekvapí, ako jeden odmieta to, čo druhý zbožňuje, ako jeden je plachý a druhý sa ide zblázniť za pohladením.. Každé zviera je iné, tak ako je iný každý človek. Chov zvierat má však mnohé neoceniteľné výhody:Jedným problémom súčasnej civilizácie je čoraz väčšie odcudzovanie sa človeka a prírody. Mestské dieťa príde do styku akurát tak s pár holubami, vrabcami či túlavými mačkami, psami. Maximálne pôjde párkrát do ZOO. Pritom je dôležité hneď od malička vyvíjať u detí správny vzťah k zvieratám, aby pochopili, že zvieratá tu nie sú od toho, aby slúžili ľuďom, ale patria do tohto sveta rovnako ako my. Príroda nám dáva veľa – vlastne všetko, čo potrebujeme k životu a my sa jej za to nemáme odvďačiť ešte väčším vykorisťovaním, ale rešpektovaním, zodpovedným prístupom a láskou. Myslím, že chov malého zvieratka a vedenie dieťaťa k správnej starostlivosti o neho môže viesť k väčšiemu zblíženiu sa s prírodou a k menšiemu sebectvu v zaobchádzaní s ňou. Navyše sa dieťa naučí zodpovednosti, tolerancii, bude sociálnejšie a naviac, ako sa vraví, zvieratko je také chodiace (lietajúce) antidepresívum.Dieťa väčšinou zvieratko chce. A väčšinou (hlavne psa) ho chce veľmi a je ochotné sľúbiť hocičo, aby si svoj sen splnilo. Verím, že to v tej chvíli aj myslí úprimne, no keď sa rozhodnete svojmu dieťatu zviera zaobstarať (a ja som za to, aby dieťa malo svoje zvieratko), je treba si uvedomiť, že sa skôr či neskor vo väčšej či menšej miere budete o to zviera starať aj vy. Pretože dieťa si ešte neuvedomuje, že zvieratko je hladné, treba ho venčiť, starať sa o neho, aj keď jemu sa nechce robiť práve toto, ale niečo iné. A tak to ostane na vás.

Grécko: Chalkidiky


Ak sa spýtate ktoréhokoľvek Gréka na najkrajšiu časť jeho zeme, odpovie Vám – CHALKIDIKY. Práve táto časť Grécka vznikla z bájneho trojzubca, ktorý odhodil slávny boh mora Poseidon. Preto sa Chalkidiky skladajú z troch poloostrovov – KASSANDRA, SITHÓNIA, ATHOS. Najobľúbenejší poloostrov je KASSANDRA, kde som pre Vás objavila životom pulzujúce letovisko PLAYA. Na okraji Chalkidík, kde sa zelené pohoria strácajú v kryštáľovo čírej vode sa nachádza naša novinka – perla Grécka – NEA VRASNA – Asprovalta. Ja odporučam Stredny prst trojzubca Sithon, pretože som tam bola a plaž je prenadherná a more čiste. PS:Toto let sa tam chstam ist.

Globe


Zem je naša materská planéta, v poradí tretia planéta slnečnej sústavy. Je to zároveň jediná planéta, na ktorej je podľa súčasných vedeckých poznatkov voda v kvapalnom skupenstve a život. Zem je najväčšia terestriálna planéta a zároveň prvá planéta od Slnka, ktorú obieha mesiac - Mesiac. Zem vznikla približne pred 4,57 miliardami rokov sformovaním sa z protoplanetárneho disku. Zem je predmetom skúmania napríklad kozmogónie, geológie, paleontológie či geografie.

utorok, júla 17

PREČO MUŽI NEMOŽU ROBIT VIAC VECI SÚČASNE A ŽENY STÁLE ROZPRAVAJÚ

Ženy sa zhromaždovali.
Ženy vychovávali.

Kedysi bolo všetko jednoduché: muž lovil korist ažena obranovala rodinné hniezdo. Rola ženy bola jasná. Rodila deti a jej schopnosti sa vyvíjali v súlade s touto úlohou. Potrebovala sledovat, či nezbadá v okolí nebezpečenstvo, mat vynikajúci orientačný zmysel na malé vzdialenosti podla orientačných bodov, aby našla cestu spat, a dokonalý cit na malé zmeny v správaní a výzore detí i dospelých.
Jej úspešnost sa merala schopnostou postarat sa o rodinný život. Vlastná hodnota vyplývala z mužovho ocenenia jej schopností sa postarat o domov a vychovávat deti. Nikdy sa od nej neočakávalo, že bude lovit yvieratá, bojovat z nepriatelom či vymienat žiarovky.

Muži lovili.
Muži ochránovali.

Opis mužovej práce bol jasný: lovil korist, a to je všetko, čo sa od neho očakávalo. Každý den odvážne odchádzal do nepriatelskeho a nebezbečného sveta, aby riskoval život ako lovec, aby priniesol jedlo svojej žene a detom, a bránil ich pred divými zvieratami či nepriatelom. Vyvinulsa unho navigačný zmysel na dlhe vzdialenosti, preto mohol nájst potravu a priniest ju domov, a vynikajúce strelecké schopnosti, preto vedel zasiahnút pohyblivý ciel.
Jeho úspešnost sa merala schopnostou zabit zviera a priniest ho domov, a vlastná hodnota vyplývala z ženinho ocenenia jeho úsilia a výkonu.
Nikdy nepotreboval ,,analýzovat vztah", a nikdy sa od neho neočakávalo, že bude vynášat smeti alebo vymienat plienky.

pondelok, júla 16

Harry Potter and the Order of the Phoenix


Harry Potter a Fénixov rád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) mal minulý týždeň premiéru a po víkende už má na konte zárobky vo výške 330 miliónov dolárov (140 z toho v Amerike). Film sa cez víkend umiestnil na prvej priečke vo všetkých 45 krajinách, v ktorých mal premiéru.
Ako sa páčil vám? Pre mňa stále zostáva najlepším filmom tretí diel, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Fénixov rád sa v polovici trošku tiahne, niektoré postavy sa na plátne objavia príliš krátko a koniec je trošku neuspokojivý. Piaty diel má ale nevďačnú úlohu, pripraviť pôdu na udalosti, ktoré budú nasledovať. Aj preto je možno dobré, že režisér David Yates sa vráti na režisérsku stoličku aj v šiestom pokračovaní, na ktorom sa už pracuje a do kín má prísť 21. novembra 2008.
Ak ste piateho Pottera už videli, nechajte sa počuť čo si o ňom myslíte. Čo sa vám páčilo, čo nie? Je to najlepší film série? A čo si predstavujete pre posledné dva filmy? Čo od nich čakáte a kto by si mal ujať réžie sedmičky? A samozrejme, je Snape predsa len dobrý?

George Bush




George Walker Bush (* 6. júl 1946, New Haven, Connecticut) je americký politik, súčasný a v poradí 43. prezident Spojených štátov amerických. Bush, člen Republikánskej strany, pochádza z prominentnej rodiny Bushovcov, do ktorej patrí tiež jeho starý otec (Prescott Bush, senátor USA), jeho otec (George H. W. Bush, bývalý prezident USA), a jeho brat (Jeb Bush, súčasný guvernér štátu Florida).
Pred tým, ako sa stal prezidentom, bol George W. Bush podnikateľom v oblasti
ropného priemyslu a profesionálneho bejzbalu. Bol zvolený za 46. guvernéra Texasu, a vyhral nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách v roku 2000. Bush sa stal prezidentom, keď vo volebnom boji porazil viceprezidenta Ala Gorea z Demokratickej strany v obzvlášť kontroverzných voľbách. Bush bol znovu zvolený za prezidenta v roku 2004, keď porazil senátora za štát Massachusetts, Johna Kerryho. V prezidentskej kampani používal na svoje odlíšenie južanský variant anglickej výslovnosti písmena W (double U), konkrétne „Dubya“. Táto prezývka mu časom prischla a označujú ho tak aj jeho priaznivci aj kritici.

Grécko




Grécko leží v južnej časti Balkánskeho polostrova a značnú časť jeho povrchu zaberá pohorie Pindos. Hlavnú časť územia štátu tvoria dva polostrovy: Attika a Korintským prielivom oddelený Peloponéz. Medzi horské hrebene sa vkliňujú úrodné kotliny (Macedónia, Trákia, Tessália). Pobrežie je mimoriadne členité s viacerými zálivmi (Korintský, Patraský a i.), pričom jeho dĺžka prevyšuje 15 000 km. Grécko obklopujú Trácke, Egejské, Iónske a Krétske more. Najväčším ostrovom je Kréta, pri západnom pobreží ležia Iónske ostrovy, na východe Sporady, Kiklady a Dodekanisos, ktoré sa tiahnu až k tureckým brehom.Patrí medzi menej rozvinuté štáty Európskej únie. Má nedostatočné zdroje energetických surovín, a to aj napriek tomu, že v Egejskom mori má veľké zásoby ropy. Avšak pre neustále konflikty s Tureckom sú zatiaľ nevyužiteľné a tak je odkázané na dovoz. Má bohaté ložiská magnezitu, azbestu a niklových rúd, rovnako aj z celosvetového hľadiska je tu významná ťažba bauxitu. Časť bauxitu sa vyváža, časť spracovávajú domáce hlinikárne, pre ktoré elektrickú energiu vyrábajú vodné elektrárne. Svetový zvuk má grécky mramor. Hlavnými priemyselnými odvetviami sú potravinársky a ľahký priemysel. Hlavným strediskom rozvíjajúceho sa priemyslu je hlavné mesto. Výroba sa realizuje hlavne v menších podnikoch, ešte stále je významná aj domácka výroba. Až 70% plochy územia zaberá poľnohospodársky využiteľná pôda, ale len na jednej tretine z nej prebieha intenzívne hospodárenie. Poľnohospodárstvo je pomerne na nízkej úrovni, nepriaznivo pôsobia aj vlastnícke vzťahy (príliš veľké a príliš malé plochy). Na ornej pôde sa pestuje predovšetkým pšenica , kukurica, jačmeň, ryža a strukoviny. Vo vnútrozemských kotlinách sa pestuje bavlna a tabak, na mediteránnych pobrežiach zelenina, citrusové plody, hrozno a olivy. Deficit zahraničného obchodu sa Grécko snaží vyrovnať príjmami z cestovného ruchu a z činnosti obchodného loďstva